Sisters of Invention

foto Henrik Büller

"Vi skriver musik som är genrelös och blandar in olika influenser från allt vi tycker om.
Varje låt är som att gå in i en ny värld!"


Malin och Karolina Almgren har spelat in sin egen musik under namnet Sisters of Invention sedan de var i 10-årsåldern. 2012 mottog de båda STIM-stipendium. Våren 2013, 20 respektive 21 år gamla komponerade och arrangerade de på uppdrag av Norrbottensmusiken för ungdomsstorbandet AYJO. Som solister i bandet spelade de sin musik på Fife Jazz Festival i Skottland och vann Swedish Youth Jazz Celebration i mars i Stockholm. 2013 kom så deras hyllade debutalbum "Om & om igen".

Våren 2015 släpper de sin andra skiva "Navigating". De sjunger och spelar fortfarande samtliga instrument själva och gästsolist på två spår är Jonas Kullhammar.
Syskonparet är förutom skivsläppet aktuella med ett beställningsverk från storbandet Bohuslän Big Band som kommer framföras på en Sverigeturné hösten 2015. I sommar kan man höra dem spela med bland annat Nils Landgren och Rigmor Gustafsson på Ystad Jazzfestival och även på Rheingau musikfestival i Tyskland.

Läs här artikel i Hallandsposten inför skivsläppet.

Recensioner:
Navigating 2015


"Sisters of Inventions nya är kontrollerat spontan och bubblar av arrade idéer.
Är svenska Sisters of Invention släkt med Frank Zappa? Inte vad världen känner till. Däremot är de två, Malin och Karolina Almgren, döttrar till etablerade västkust­jazzmusiker, Martina och Owe Almgren. Viktigt nog. Fast gruppnamnet är inte så dumt. Liksom Zappa och hans Mothers of Invention ser systrarna till att fånga infallen i flykten. Det nya albumet bubblar av musikaliska idéer, i låtar som ändå håller ihop fint.

Sisters of Invention lirar jazz; öppen, tillåtande och lite lagom popinfluerad, helt egen. För de här två skickliga multiinstrumentalisterna — trummis/keyboardist/sångare respektive saxofonist/basist/sångare — är långa solon inte huvud­saken.
Malin och Karolina Almgren gillar sammanhållna sånger och att snickra genomarbetade helheter med exakt inpassade rytmiska finesser.
Låtarna på "Navigating" är lättflytande och händelserika, lekfulla och charmerande. De långa och oberäkneliga melodilinjerna är inte av den sorten som man hummar själv efter en genomkörning, men de sätter sig och lockar till fler lyssningar.
Sången tronar mitt i ett omsorgsfullt arrangerat nät av instrumentpålägg, samtidigt som musiken känns ungefär som om den fötts färdig i ögonblicket, spontant. Hur lyckas man med sånt?
Systrarna sjunger med luftiga och slanka röster och växlar mellan svenska och engelska. Texterna har en sympatisk naivistisk ton och vissa av dem rör vid mörka tankar som vi alla bär på, om ensamhet och oro. Ändå lämnar plattan mig med en känsla av inspirerad optimism."

Alexander Agrell Sydsvenskan 13/6 2015

"Genrebeteckningen känns trång när systrarna Malin och Karolina Almgrens musik ska beskrivas.
På scenen skulle de behöva vara minst ett halvt dussin, i inspelningsstudion spelar och sjunger de allting själva. Andra albumet är ännu bättre än debuten, den här gången är flera av texterna på svenska och sången är utsökt – liksom spelet på saxofoner, piano, bas och trummor. Här finns en frihet i tanke och utförande, samtidigt som det svänger så disciplinerat att man känner sig rusig. Det vill säga samma känsla som mödrarna manade fram. Länge leve systrarna – och lätt att förstå varför Bohuslän Big Band har beställt ett verk."

Björn Stefansson Värmlands Folkblad 12/6 2015

"Jazz och pop i fin förening på systerduos andra album.
Multiinstrumentalisterna i systerduon Sisters Of Invention bygger sin musik på jazziga tongångar och luftiga popmelodier. Det finns en skön lätthet i utförandet trots de finurligt smått intrikata vägarna som Karolina och Malin Almgren tar med lyssnaren på. Hälften av låtarna har svensk text och den andra halvan sjungs på engelska. Texterna som framförs med omisskännligt göteborgska klang ger en mer personlig känsla fast musiken flyter på precis lika bra på de engelskspråkiga spåren. Jag tänker på Gustav Ejstes sånginsatser i Dungens mest lugna låtar och även Taxi Taxi, ett annat syskonband dyker upp i huvudet. Jonas Kullhammar har lyft en hel massa låtar med gästinhopp på flöjt eller hans huvudinstrument saxofon. Lyssna bara på Mattias Alkbergs Ditt hjärta är en stjärna eller The Amazings Gentle Stream. Här hörs Kullhammar på två spår och även om hans solon är mycket fina känns bidraget en smula överflödigt då Karolina Almgrens egna saxofonslingor är ruskigt snygga. Popjazzmelodierna som ryms på Navigating lyser hursomhelst, oavsett avsändare, med självklar styrka."

GAFFA 12/6 2015


Systrarna Malin och Karolina Almgren har en liten båt med plats för dem och gästmusikern Jonas Kullhammar. Båten heter ”Jazz”. Stilla vindsus och lätt blåst. Systrarna navigerar upptäcktslystet mellan olika genrer, experimenterar i det stilla och lilla. 
De spelar en rad instrument – som trummor, piano, synt, saxofon, bas, flöjt … Bägge sjunger också. Nätta visor (på svenska) och mer jazzigt (engelska). Avskalat, som om det spelats in live. De ställer ifrån sig ett instrument innan de tar upp nästa. 
Men jazzmannen Kullhammar blåser väl bort dem? Nej, han tar fram all den ömhet som ju också ryms i hans saxofontoner.

Bengt Eriksson 10/6 2015 Kristianstadsbladet

Systrarna Malin och Karolina Almgren släppte debutalbumet "Om & om igen" 2013 och gjorde sig ett namn på sin fusion mellan pop och jazz.....Det lättsamma jazzanslaget och systrarnas samstämmiga röster låter nytt och fräscht.  Bästa låt: "My love"
UNT 3/6 Karin Andersson

En duo jag tveklöst vill höra mer av. Inte minst efter Ingen Vet som är en av de bästa svenska låtar jag hört under året som gått. Ungtro.com

Om & om igen 2013

"Det är så totalmusikaliskt och välspelat och proffsigt och spännande och fräscht att man tappar hakan." LIRA#3
"Precis som Zappas Mothers Of Invention inte gick att placera i en bestämd genre, låter inte systrarna Malin och Karolina Almgren sig göra det. Vore de ett band skulle de vara minst ett halvt dussin, nu fördelar de i stället alla instrument som behövs (saxofon, bas, trummor, klaviaturer med mera) mellan sig och sjunger alldeles underbart om kärlekens vedermödor i sex egna låtar. Det är briljant och egensinnigt...vi vill höra mer av dem – om och om igen."
Björn Stefansson Värmlands Folkblad 10 maj 2013

Kontakt och bokning

Malin Almgren e-mail: info@sistersofinvention.se phone: +46(07)68-649722

Länkar

VIDEO

ALBUM OYR012 SOL

Release 21 September 2018


ALBUM OYR005 Navigating

Lyssna

Navigating
(Malin Almgren & Karolina Almgren)

Allt är tyst  (Karolina Almgren)

Release 30 May 2015
Navigating is the second album from the successful sisters Malin and Karolina Almgren.
Malin and Karolina Navigates around in a broad musical landscape, mixing genres, impressions and influences. "My strongest wish is to tell you without words how the world moves me". ​
Recorded and mixed at Svenska Grammofonstudion by Åke Linton and mastered by
Henrik Alsér.


 

Malin Almgren
drums, piano, voice & percussion
Karolina Almgren
saxophones, bass, voice & flute
Special Guest Jonas Kullhammar
tenor saxophone

 
KÖP PRESS PHOTO

ALBUM OYR002  Om & Om Igen

We are the future (Malin Almgren)

Avskedslåten (Karolina Almgren)

Release 24 april 2013.
"Considering that this is a debut, it must be one of the best so far in this millennium. It is so through and through musical, well-played, professional, exiting and fresh, it will make your chin drop. The featured instruments are amongst others saxophones, bass, piano, synthesizer, drums and flute. One could define it as jazz, but the music contains so many influences that it becomes entirely unique. The first track is called We are the future, and I rather have to agree fully."LIRA#3
The album was recorded at Grizzly Tracks Studio in Göteborg and in Arvika 2012/2013.

Malin Almgren -  drums, piano, voice & percussion
Karolina Almgren saxophones, bass, voice & flute
 

KÖP PRESS FOTO