Sisters of Invention

foto Henrik Büller


Sisters of Invention är en svensk duo som utgörs av systrarna Malin och Karolina Almgren. Under de senaste åren har de samarbetat med en rad kända musiker och artister. De har blivit hyllade i både Sverige och resten av Europa för sitt unika sound. 2016 vann Sisters of Invention Euroradio Jazz Competition i Amsterdam och hösten 2017 mottog de Sveriges Radios pris Jazzkatten i kategorin Årets grupp. 

Sisters of Inventions repertoar är ett avskalat koncept där systrarna ger sig själva plats som improvisatörer och instrumentalister. Sättningen består till grunden av trumset och saxofon, detta toppas sedan med sång, loopar och sampling-pad. Musiken kan beskrivas som färgstark och svängig samtidigt som den är poetisk och sårbar. Deras fokus ligger på starka melodier och rytmer, som lyssnare kan du förbereda dig på att bli överraskad av den variation av ljud och stilar som denna duo kan frambringa. Musiken är modern och fräsch men inte svårlyssnad, en mix av olika känslor och genres, men alltid med en personlig prägel.
Malin Almgren - trummor & samplings-pad
Karolina Almgren - saxofon & sång


"Det är så totalmusikaliskt och välspelat och proffsigt och spännande och fräscht att man tappar hakan." LIRA#3

"Sången tronar mitt i ett omsorgsfullt arrangerat nät av instrumentpålägg, samtidigt som musiken känns ungefär som om den fötts färdig i ögonblicket, spontant. Hur lyckas man med sånt?"
Alexander Agrell Sydsvenskan 13/6 2015
 


Malin och Karolina Almgren har spelat in sin egen musik under namnet Sisters of Invention sedan de var i 10-årsåldern. 2012 mottog de båda varsitt STIM-stipendium. Våren 2013, 20 respektive 21 år gamla komponerade och arrangerade de på uppdrag av Norrbottensmusiken för ungdomsstorbandet AYJO. Som solister i bandet spelade de sin musik på Fife Jazz Festival i Skottland och vann Swedish Youth Jazz Celebration i mars i Stockholm. 2013 kom så deras hyllade debutalbum "Om & om igen".

Våren 2015 släppte de sin andra skiva "Navigating". De sjunger och spelar fortfarande samtliga instrument själva, gästsolist på två spår är Jonas Kullhammar.
Syskonparet komponerade även ett beställningsverk för storbandet Bohuslän Big Band som uruppfördes på en Sverigeturné hösten 2015. De
nna musik spelades senare in och släpptes på skiva den 15e september 2017. Mer om Sisters of Invention hittar ni på deras hemsida KLICKA HÄR.

År 2016 representerade de Sveriges Radio i Euroradio Jazz Competition och utsågs till "Best Group", tävlingen hölls i Amsterdam. De har varit nominerade i kategorin "Årets Grupp" både 2016 & 2017 i Sveriges Radios årliga jazzpris Jazzkatten.

 

VIDEO

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

ALBUM OYR012 SOL

Release 21 september 2018


ALBUM OYR005 Navigating

Release 30 maj 2015
 

Navigating
(Malin Almgren & Karolina Almgren)

Allt är tyst  (Karolina Almgren)


ALBUM OYR002  Om & Om Igen

Release 24 april 2013
 

We are the future (Malin Almgren)

Avskedslåten (Karolina Almgren)

Länkar

Kontakt och bokning

info@sistersofinvention.se
telefon: +46(07)68-649722