MATS ALMGREN

fotograf Calle Bergener

Mats Almgren - sång
Owe Almgren - elbas
Björn Almgren - tenorsaxofon

Sven-Eric Dahlberg - piano
Göran Kroon - trummor


"Jag längtade så efter att få göra musik med mina bröder!"


Mats Almgren är sedan 1998 anställd som bassolist på GöteborgsOperan och frilansar regelbundet i Sverige och i världen då han mest sjunger större Wagnerroller. Det är nästan 20 år sedan Mats och hans bröder spelade tillsammans och nu släpper de ett album där opera möter jazz! Mats båda bröder är jazzmusiker, Owe Almgren (Jim Beard, Zoe Rahman, Martina & Owe Almgren Quartet och Bohuslän Big Band) på elbas och Björn Almgren (Håkan Hellström, Augustifamiljen och Anna Lundqvist Quintet) på saxofon.
 

Med fokus på 1940-talet och croonerjazz spelar de ihop med Sven-Eric ”Svenna” Dahlberg (Sonya Hedenbratt, Tomas von Brömssen) på piano och Göran Kroon (Bohuslän Big Band, Änglaspel, Kjell Jansson Quartet och Thomas Jäderlund Amazing Trio) på trummor.

"Svenna föreslog att jag skulle lyssna på Billy Eckstine för han trodde det skulle passa mig som operasångare" säger Mats Almgren. "Jag hade aldrig hört talas om Billy men lyssnade och Svenna hade rätt, Billy Eckstine har mörk, fyllig och kraftfull röst och sjunger i tonarter jag inte behövt ändra. Kraftfullheten behövdes för att han skulle höras när han utan mikrofon eller möjligtvis med en s.k. bandmick började sjunga professionellt med Earl Hines orkester på slamriga barer och restauranger i slutet av 30-talet. Som operasångare och van att sjunga med orkester utan mikrofon passade det mig utmärkt."


Albumet är inspelat live i Orkestersalen på GöteborgsOperan där de med ljudteknikern Åke Lintons hjälp skapat en akustisk nukänsla!
 


ALBUM OYR008
Mats Almgren sings Billy Eckstine

Release 19 feb  2016
 

Takin´A Chance On Love
(Duke/Fetter/LaTouche)

My Foolish Heart (Washington/Young)

Jelly, Jelly (Eckstine/Hines)